13 Åžubat 2012 Pazartesi

Atom Yapısı



ATOM: Kimyasal bir elementin bütün özelliklerini taşıyan en küçük parçacıktır. Yunanca 'bölünemez' anlamına gelmektedir. Gözle görülemez, atomik kuvvet mikroskobu ile incelenebilir. Atom içerisinde, çekirdeği saran elektron bulunu (neg), çekirdek içerisinde protonlar (pos) ve nötronlar (nötr) bulunur.

Proton ve elektron sayısı eşit olduğu taktirde atom, elektriksel olarak yüksüzdür fakat Proton sayısı fazla ise Katyon (pozitif yüklü iyon), elektron sayısı fazla ise Anyon (negatif yüklü iyon)dur.

TERÄ°MLER

Atom Numarası: Proton sayısı farkli atomlar, farklı elementlerdir. Bir atomun çekirdeğinde bulunan proton sayısına atom numarası veya çekirdek yükü denir.

Kütle Numarası: Nükleon sayısına yani proton ve nötron sayısının toplamına eşittir.

Nötr Atom: Negatif ve pozitif yüklü taneciklerin (elektron sayısı = proton sayısı) eÅŸit sayıda bulunduÄŸu atomlar nötrdür.  

Ä°yon: Kimyasal olaylar sırasında elektron alışveriÅŸi yapan atomlarda elektron deÄŸiÅŸimi sonucu pozitif-negatif dengesi bozulur. Protonlarının sayısı elektronlarının sayısına eÅŸit olmayan tüm tanecikler iyondur. 

Pozitif yüklü atom katyon, negatif yüklü aton anyondur. 

Ä°zotop Atomlar:  Proton sayıları aynı, nötron sayıları ve dolayısıyle kütle numaraları farklı atomlardır.

İzoton Atomlar: Proton sayıları farklı, nötron sayıları aynı olan element atomlarıdır.
İzobar Atomlar: Proton ve nötron sayıları farklı fakat kütle numaraları aynı olan farklı atomlardır.

Ä°zoelektronik Atom ve Ä°yonlar: Proton sayıları farklı olan taneciklerin aynı elektron diziliÅŸine sahip olduÄŸu durumlardır.  
  • Ä°zoelektrik taneciklerde hem fiziksel hem de kimyasal özellikler farklıdır. Ancak benzer kimyasal özellikleri vardır. 
  • Taneciklerin izoelektronik olması elektron sayılarının eÅŸit olması yeterli deÄŸildir. Aynı zamanda elektron dizilimleri de aynı olmalıdır.
Allotrop Maddeler: Aynı cins atomların yada aynı cins atomlardan oluşan taneciklerin uzayda farklı geometrik yapılar oluşturacak şekilde dizilmesiyle oluşan maddeler birbirinin allotropudur.
  •  Allotrop maddeerin fiziksel özellikleri farklı, kimyasal özellikleri ise genellikle aynıdır.
  • Allotrop maddelerin reaksiyona girme aktiviteleri birbirinden farklıdır.
  • Allotrop maddelerin aynı madde ile reaksyonundan aynı ürünler elde edilebilir. 
  
 






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder